Torta Jelenček: Videorecept

Vyskúšajte si, aké jednoduché a hravé môže byť pečenie!

Pripravili sme pre vás recept na výbornú citrónovo-kakaovú tortu s vanilkovým korpusom z obálky knihy Torty pre deti. Okrem toho, že ju zvládne každý pekár-začiatočník, vyzerá fantasticky a ohúri všetkých hostí na vašej oslave. My sme si s chlapcami pri jej príprave užili kopec srandy a myslím, že je to vidieť aj na rozžiarených očkách môjho najmenšieho, ktorého sme práve s Jelenčekom fotili na obálku knihy.

K torte sme natočili jednoduchý video-postup, podľa ktorého bude jej upečenie hračka.

Korpus:

135 g masla
300 g hnedého cukru
200 ml olivového oleja
250 g kyslej smotany
6 vajec
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
560 g hladkej špaldovej múky

Citrónový krém:

2 citróny
140 g krupicového cukru
110 g masla
1 vajce
1 žĺtok
1 ČL kukuričného škrobu

Kakaový krém:

500 g mascarpone
400 g smotanovej nátierky
750 ml smotany na šľahanie
1/2 ČL vanilky
5 PL práškového cukru
2 PL kakaa

Zdobenie:

tmavá rozpustná čokoláda
kvety

Postup:

Najskôr si pripravíme korpus. Do misky dáme maslo, hnedý cukor, olivový olej a premiešame. Pridáme kyslú smotanu, vajcia, vanilkový cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Špaldovú múku preosejeme cez sitko a všetko poriadne vymiešame.

Pripravíme si dve formy na pečenie s priemerom 20 cm a obe vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na 2 polovice a pečieme pri 180° asi 50 minút.

Prekrojíme 2 citróny, odšťavíme a prelejeme cez sitko do misky, aby sme sa zbavili zrniečok. Do citrónovej šťavy prisypeme krupicový cukor. Pridáme maslo, 1 celé vajce a 1 žĺtok a kukuričný škrob. Z tejto hmoty uvaríme a prepasírujeme puding.

V ďalšej miske spojíme mascarpone, smotanovú nátierku a smotanu na šľahanie. Pridáme vanilku, práškový cukor a kakao a všetky suroviny spolu vymiešame do hladkého kakaového krému.

Z upečených korpusov odrežeme vrch na zarovnanie a oba korpusy prekrojíme širokým nožom na polovicu. Každú vrstvu naplníme kakaovým krémom. Do tejto krémovej vrstvy spravíme špirálovú priehlbinku a vyplníme ju citrónovým krémom, ktorý sme predtým dali do plniaceho vrecúška. Takýmto spôsobom navrstvíme 3 časti korpusu a prikryjeme štvrtou časťou korpusu, čiže nám vzniknú 3 krémové vrstvy.

Celú tortu pokryjeme zvyšným kakaovým krémom. Krém dáme aj do plniaceho vrecúška a zdobíme vrch torty, aby sme jelenčekovi vytvorili ,,kučierky“. Dáme chladiť do chladničky.

Napokon si pripravíme očká a čokoládové parohy. Podľa šablóny si na papier na pečenie prekreslíme parohy a vyplníme ich rozpustenou čokoládou. Ku každému parôžku pridáme špajle (drevené tyčinky), prekryjeme trochou čokolády. Zo zvyšnej čokolády spravíme okrúhly nos. Dáme zamraziť. Podľa šablóny prekresíme na hnedý papier aj očká, a na záver tortu dozdobíme ešte kvetmi.

A môžeme vychutnávať, tešiť sa a fotiť! 😋📸

Šablóny na parôžky a očká nájdete v knihe Torty pre deti.